Mensen worden steeds ouder en dit zorgt ook voor een toenemende en complexere zorgvraag. Mensen willen, en moeten, langer thuis blijven wonen. De kosten worden steeds hoger en zetten de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg onder druk. Daarnaast hebben zorgorganisaties moeite met het vinden en behouden van personeel door de hoge werkdruk en uitstroom.
Wij adviseren diverse zorgorganisaties in Limburg en Noord-Brabant over het bevorderen van samenwerking tussen zorgprofessionals en samenwerking in buurten met o.a. woningcorporaties en gemeenten. Ook biedt communitybuilding mogelijkheden voor het vinden en behouden van zorgpersoneel. Zowel door middel van samenwerken op de arbeidsmarkt als samenwerkingen tussen zorgorganisaties en onderwijsinstellingen om toekomstig personeel op te leiden.
Wij werken als strategisch partner samen met verschillende partijen aan betere zorg:
Samen met Envida en het lectoraat Wijkgerichte Zorg van Zuyd Hogeschool werken we aan een gezonde levensstijl, vitaliteit en het sociale netwerk van bewoners in Groot-Meerssen, zodat zij langer zelfstandig thuis kunnen wonen. In samenwerking met Envida en Servatius dragen we bij aan communitybuilding in Maastricht, om mensen in buurten langer thuis te laten wonen.
Met Oktober, Archipel en Valkenhof zetten we communityvorming in voor kennisuitwisseling en efficiëntie onder zorgprofessionals in Noord-Brabant.
Van de mensen is een arbeidsmarktcollectief van gelijkgestemden met een groot zorghart, dat zich inzet voor bevlogen zorgmedewerkers. In Zuid-Limburg zorgen we er samen voor dat er met plezier gezorgd wordt voor onze ouderen. Hierbij werken we samen met Envida, Sevagram, Meandergroep en Zorg aan zet.
Hoe creëer en draag je zorg voor een omgeving waarin inwoners elkaar ondersteunen en krachten bundelen? Meer inzetten op community vorming is de eerste stap in de goede richting. Een versterkt gemeenschapsgevoel zorgt ervoor dat mensen elkaar beter weten te vinden, niet alleen voor hulpvragen, maar ook voor sociaal contact, waar lasten en lusten gedeeld worden en niemand er alleen voor hoeft te staan. In sommige gevallen ontstaat dit gemeenschapsgevoel vanzelf op andere plekken moet dit aangewakkerd worden. Vaak wordt er naar digitale oplossingen gekeken. Een digitaal platform of app is zeker een passend middel om communityvorming te stimuleren, maar kan niet het uiteindelijke doel zijn. Hiervoor heb je een goed onderbouwde strategie, de juiste ondersteuning en genoeg betrokkenheid van de buurt zelf nodig.
Gemeente en wijkinstanties kunnen hier een aanjager voor zijn. Niet door een digitaal platform op te leggen maar door een omgeving te faciliteren waarin inwoners op eigen kracht elkaar kunnen ondersteunen. Onderlinge samenwerking en draagvlak tussen wijkinstanties is hierbij wel noodzakelijk. ‘Verkokering’ moet plaatsmaken voor een gezamenlijke ambitie van alle wijkinstanties. Eén die de ervaringen van professionals uit het veld omarmt en een helder en duidelijk overzicht geeft van de situatie in de gekozen wijk of buurt.
Dit doen we bijvoorbeeld samen met Heem Wonen en Gemeente Kerkrade in Kerkrade West. Met Envida en het lectoraat Wijkgerichte Zorg van Zuyd Hogeschool werken we aan een gezonde levensstijl, vitaliteit en het sociale netwerk van bewoners in Groot-Meerssen, zodat zij langer zelfstandig thuis kunnen wonen. En met Envida en Servatius zijn we in enkele wijken in Maastricht actief om de systeemwereld en leefwereld dichter bij elkaar te brengen.
De energietransitie gaat razendsnel. Met telkens elkaar opeenvolgende uitdagende innovaties aan de basis: biomaterialen, zon, wind, waterstof, ijzerpoeder, energie opslag, hybride warmtepompen, inductie. Tegelijkertijd is er een enorme krapte op de arbeidsmarkt. Uitdaging is voldoende vakmensen met up-to-date kennis en expertise in het veld te krijgen.
Grensoverschrijdende samenwerking met bundeling van kennis afkomstig van hogescholen en universiteiten aan beide zijden van de grens in Nederland en Vlaanderen in combinatie met toepassing in de praktijk bij gespecialiseerde bedrijven in de regio bieden de oplossing. Vakkennis bouw je op in de praktijk in remote labs, bij aangesloten kennisinstellingen en hands-on bij bedrijven. Een eigentijdse aanpak, aantrekkelijk voor beginners en op maat voor vaklui. Samen werken aan energietransitie vereist een eigentijdse aanpak, learning on the job, 24/7 met proefopstellingen en coaching. Commitment van bedrijven, kennisinstellingen, de politiek en draagvlak bij beleidsmakers. Dat biedt dit project: de ultieme vorm van samenwerking in de Energy Learning Community (AMV-ELC).
De krapte op de arbeidsmarkt is onverminderd hoog; in vrijwel alle sectoren kampen werkgevers met personeelstekorten. Werkgevers hebben moeite om gekwalificeerd personeel aan te trekken en te behouden, zelfs met hogere salarissen en betere arbeidsvoorwaarden. Werkgevers zullen dus creatief moeten zijn om personeel te vinden én te behouden. Steeds meer organisaties zien dan ook in dat het wegkapen van personeel bij andere organisaties geen structurele oplossing is. Toch vraagt het lef om anders te kijken naar hoe we werknemers inzetten. En het dan vervolgens ook nog te dóen.
Samenwerken op de arbeidsmarkt is geen tijdelijke trend, maar eerder een fundamentele verschuiving in de manier waarop we samen werk inrichten. Het zorgt dan ook voor levendige regionale arbeidsmarkt vol kansen, voor zowel werkgevers als werknemers. In plaats van kandidaten benaderen die al ergens anders werken, gaan we met elkaar in gesprek. Zo kan een organisatie een medewerker hebben die op een andere plek wil re-integreren, of gunnen ze hun medewerker de mogelijkheid om andere taken uit te voeren (die zij zelf niet kunnen bieden) zónder dat diegene uit dienst hoeft te gaan; een uitstapje naar een andere organisatie zogezegd. Ook samen mensen opleiden voor de toekomst behoort tot de mogelijkheden.
Samen met een diversiteit aan organisaties werken we hieraan binnen de community Sterk in Samenwerking. Middels een Arbeidsmarktplaats en een interne Dag van je Loopbaan werken we aan behoud van medewerkers, loopbaanontwikkeling en werkgeluk in de regio Limburg en Noord-Brabant. In Dordrecht werken we samen met Energiek Dordt aan een arbeidsmarktplaats waarin werkzoekenden en bedrijven in de regio Drechtsteden elkaar kunnen vinden. En in Twente zijn veel talenten met frisse blikken en grote ambities op het gebied van toezichthouden. Met Nieuw Toezicht krijgen zij de kans om ervaring op te doen in een raad van toezicht, zodat zij na het traject zelf aan de slag kunnen als toezichter mét de nodige ervaring.
We zijn er van overtuigd dat kennisdeling en samenwerking de sleutel is tot (professionele) ontwikkeling. Daarom zetten we ons in om mensen en netwerken met elkaar te verbinden en duurzame samenwerking te faciliteren. Zo wordt kennis beter benut, kan er efficiënter gewerkt worden en wordt groei en innovatie gestimuleerd.
We hebben al vele interne community's opgezet bij een scala aan bedrijven en organisaties. Zoals Stichting Akkoord! in Noord-Limburg, MIK &PIW Groep in Zuid-limburg, Gelijke Kansen Venlo en CO3 in Zeeland en Veluwe Portaal. Hierbij werken we met de lokale communityleden aan de eigen gezamenlijke ambitie, die gebaseerd is op kennisdeling en samenwerking.
Bouwen aan een maatschappij van morgen, dat vinden we belangrijk. Daarom werken we samen met onze partners aan het bieden van kansen aan kinderen en jongeren.
In Venlo doen we dit samen met de Projectgroep Gelijke Kansen Venlo, waarin we werken aan gelijke kansen voor elk kind in regio Venlo. We verbinden professionals die werken met kinderen in regio Venlo met elkaar, zowel offline als online.
In Zuid-Limburg werken we aan het project Maatschappelijke Dienst Tijd. Jongeren die om welke reden dan ook niet naar school gaan of werken, kunnen een maatschappelijke stage uitvoeren om werkervaring op te doen en te ontdekken waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. MatchMate Zuid is de schakel tussen jongeren en bedrijven, en gaat op zoek naar de perfecte match.
Met onze eigen werkwijze weten we waardevolle community's op te bouwen en te onderhouden.
onze werkwijzeMeerssenerweg 166
6222 AK Maastricht
043 - 321 57 86